Na úvod:
Kachní vejce: Jsou větší než slepičí vejce, mají hmotnost asi 90 g. Barva skořápky bývá od velmi světle zelenomodré k bílé. Kachní vejce mají na rozdíl od slepičích vajec vyšší obsah tuku a jejich konzistence je mastnější. Pro svoji výraznou chuť a zlatý žloutek se dají dobře využívat k pečení a přípravě piškotových korpusů.
Tepelná úprava: Kachní vejce vařte nejméně 8 minut !!! Jsou větší nežli slepičí, proto logicky potřebují delší tepelnou úpravu. V žádném případě je kvůli riziku salmonely nevařte například na hniličko. Ideální jsou do moučníků nebo pokrmů zapékaných v troubě, kdy si nemusíte lámat hlavu s minimální délkou tepelné úpravy.
Srovnání výživových hodnot:
Energie (kJ) v 1 kusu | Energie (kcal) v 1 kusu | Obsah tuků (g) | Obsah bílkovin (g) | Obsah sacharidů (g) | |
Slepice – domácí vejce | 655 | 156 | 11,2 | 12,9 | 0,6 |
Slepice – kupované vejce | 615 | 146 | 9,9 | 12,6 | 0,8 |
Křepelčí vejce | 12,1 | 48 | 31,5 | 10,8 | 0 |
Kachní vejce | 773 | 185 | 13,5 | 13 | 1,5 |
Husí vejce | 773 | 185 | 13,3 | 14 | 1,4 |
Krůtí vejce | 715 | 170 | 12 | 13,7 | 1 |
Poznámka: tabulka je převzatá z webu Věda je zábava – http://vedajezabava.upol.cz/docs/pisemne-prace/2013/Vejce-a-ja-Sternberk.pdf
Obrázek kachních vajec