+420 602 120 428 info@kajinkovafarma.cz

Kachní vejce

Na úvod:

Kachní vejce: Jsou větší než slepičí vejce, mají hmotnost asi 90 g. Barva skořápky bývá od velmi světle zelenomodré k bílé. Kachní vejce mají na rozdíl od slepičích vajec vyšší obsah tuku a jejich konzistence je mastnější. Pro svoji výraznou chuť a zlatý žloutek se dají dobře využívat k pečení a přípravě piškotových korpusů.

Tepelná úprava: Kachní vejce vařte nejméně 8 minut !!! Jsou větší nežli slepičí, proto logicky potřebují delší tepelnou úpravu. V žádném případě je kvůli riziku salmonely nevařte například na hniličko. Ideální jsou do moučníků nebo pokrmů zapékaných v troubě, kdy si nemusíte lámat hlavu s minimální délkou tepelné úpravy.

Srovnání výživových hodnot:

 Energie (kJ) v 1 kusu Energie (kcal) v 1 kusu Obsah tuků (g) Obsah bílkovin (g) Obsah sacharidů (g)
 Slepice – domácí vejce 655 156 11,2 12,9 0,6
 Slepice – kupované vejce  615  146  9,9  12,6  0,8
 Křepelčí vejce  12,1  48  31,5  10,8  0
 Kachní vejce  773  185  13,5  13  1,5
 Husí vejce  773  185  13,3  14  1,4
 Krůtí vejce  715  170  12  13,7  1

Poznámka: tabulka je převzatá z webu Věda je zábava – http://vedajezabava.upol.cz/docs/pisemne-prace/2013/Vejce-a-ja-Sternberk.pdf

Obrázek kachních vajec

Share

Scroll to Top
Share